Austrálie
Australská vína a Austrálie jsou jedněmi z hlavních a nejdůležitějších vín z tzv. ”Nového světa”. I přesto, že je u nás považována za mladou zemi produkujíc vína, její vinařská tradice je překvapivě bohatá a dlouhá. Počátky jsou datovány na konec 18. Století, přičemž k intenzivní mu rozvoji došlo v polovině století 19-tého. V té době se produkovala hlavně vína levná, často sladká a fortifikována. Ke kvalitativnímu vzrůstu došlo prakticky až po 100 letech, v 50. letech minulého století. Australská vína si postupně dobyla renomé regionu produkující kvalitní vína za příznivé cena a zároveň vína špičkové, až světové kvality. Drtivá většina vín je jedno-odrůdová. Z bílých odrůd je dominantní Chardonnay doplněné Sauvignonem společně se Semillonem a Chenin blanc. Nemůžeme zapomenout na Viognier, které se však používá jak minoritní přísada do červených vín (např. Shiraz). Mezi červenými variantami je jasnou vlajkovou lodí Shiraz následovaný Cabernet sauvignonem, Merlotem a Pinot Noirem.